Sárgarépa krémleves
A gyermekek is jobban rávehetőek ennek a krémlevesnek az elfogyasztására, ha gusztusosan tálaljuk és elmeséljük nekik, hogy bizony, a húsvéti nyuszinak is ez az egyik kedvenc étele. Élénk színével, édesen kellemes ízével és a sajtos ropogós tallérral a felnőttek se mondanak majd rá nemet.
Elkészítés
-
A megpucolt és feldarabolt krumplit és a répát az alaplébe rakjuk és feltesszük főni. Forrástól számítva közepes lángon főzzük kb. 30-40 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
-
Amíg fő a leves, lereszeljük a sajtot, szétterítjük, és kicsit összenyomkodjuk. Majd 5 cm-es pogácsaszaggató segítségével kb. 14 db tallért készítünk belőle, amit sütőpapírral bélelt tepsire helyezünk.
-
A tallérokat megszórjuk a napraforgó magokkal és 200 °C-ra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt ropogósra sütjük. Ha elkészült, a már kihűlt tallérokat tegyük papírtörlőkendőre, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.
-
Ha a zöldségek megpuhultak, vegyük le a tűzről és hagyjuk kicsit kihűlni, majd botmixerrel turmixoljuk krémes állagúvá a zöldségeket. Ezután tegyük vissza a tűzre, öntsük hozzá a tejszínt és a narancs leszűrt levét, majd még egyszer forraljuk fel.
-
Ha elkészült, vegyük le a tűzről, reszeljük bele a gyömbért, sózzuk, borsozzuk. Forrón, a sajtos tallérokkal együtt tálaljuk.
-
Tipp: aki szereti csípősen, ízesítheti egy pici őrölt chilivel is.