Sajtos cipóban sült frikandó sonka
Húsvét tájékán szinte mindig marad egy darab sonka, amiből érdemes valami finomságot készíteni. Kiváló vendégváró szinte minden alkalomra.
Elkészítés
-
A főtt frikandóról – ha még rajta van – levágjuk a bőrt. Csak kevés zsíros részt hagyjunk rajta, mert sütés közben kiolvadva a kenyérbe ivódhat a zsír.
-
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. A liszthez adjuk az élesztőt, a sajtkrémet, a fokhagymaport és a sót, és egy villával addig keverjük, amíg homogén massza lesz. Tegyük félre, meleg helyre fedjük le, kelesszük a duplájára.
-
A gyúródeszkát lisztezzük meg vastagon, és borítsuk rá a kenyértésztát. Szórjuk meg a tetejét liszttel, majd gyúrjuk addig, amíg nem ragad a kezünkhöz és a deszkához. Közben szükség szerint adagoljuk hozzá a lisztet.
-
Nyújtsuk ki olyan nagyra, hogy a közepére helyezve négy oldalról rá tudjuk hajtani a tésztát. Vizezzük meg a tészta felszínét, tegyük a sonkát középre, két-két szemben lévő oldalát hajtsuk rá. Picit nyomkodjuk rá, a víz hatására a tészta szépen összetapad.
-
Fedjük le egy ruhával, 30-40 percig kelesszük. Sütés előtt szúrjuk meg reszelt sajttal, valamint köménymaggal.
-
A sütőt állítsuk légkeverésre, melegítsük elő 180 fokra, szép aranybarnára sütjük.