Bárány palócleves
Neve ellenére nem egy klasszikus népi étel, a legendás szakács, Gundel János készítette Mikszáth Kálmán tiszteletére. A receptnek azóta több változata is kering, ez az eredetihez egyik legközelebb álló.
Elkészítés
-
A húst megtisztítjuk és felkockázzuk.
-
A hagymát apróra vágjuk, zsírban megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, átkeverjük, rátesszük a húst, és kifehéredésig pörköljük.
-
Hozzáadjuk a bort, kicsit elpárologtatjuk belőle az alkoholt.
-
Kevés vízzel felengedjük, fűszerezzük sóval, őrölt köménymaggal, babérlevéllel, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát. Fedő alatt mérsékelt tűzön pároljuk.
-
Időnként megkeverjük, ha a levét elfőtte, kevés vízzel pótoljuk. Lényeges, hogy ne főjön, hanem nagyon rövid lében, szinte zsírjában pörkölődjék.
-
Vágjuk a burgonyát kis kockákra, a zöldbabot 2 cm-es darabokra. Külön-külön sós vízben főzzük puhára. Ha a hús megpuhult, öntsük hozzá mindkettőt.
-
Öntsünk hozzá annyi hús- vagy csontlevest, hogy bőséges leves legyen. Forraljuk fel, és habarjuk be a liszttel elkevert tejföllel. Ízesítsük kaporral.
-
Kevés tárkonyecettel vagy citromlével savanyítva tálaljuk.