Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Bárány palócleves

90-120 perc Nehézségi szint: Középhaladóknak

Neve ellenére nem egy klasszikus népi étel, a legendás szakács, Gundel János készítette Mikszáth Kálmán tiszteletére. A receptnek azóta több változata is kering, ez az eredetihez egyik legközelebb álló.

Hozzávalók főre:

Elkészítés

  1. A húst megtisztítjuk és felkockázzuk.

  2. A hagymát apróra vágjuk, zsírban megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, átkeverjük, rátesszük a húst, és kifehéredésig pörköljük.

  3. Hozzáadjuk a bort, kicsit elpárologtatjuk belőle az alkoholt.

  4. Kevés vízzel felengedjük, fűszerezzük sóval, őrölt köménymaggal, babérlevéllel, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát. Fedő alatt mérsékelt tűzön pároljuk.

  5. Időnként megkeverjük, ha a levét elfőtte, kevés vízzel pótoljuk. Lényeges, hogy ne főjön, hanem nagyon rövid lében, szinte zsírjában pörkölődjék.

  6. Vágjuk a burgonyát kis kockákra, a zöldbabot 2 cm-es darabokra. Külön-külön sós vízben főzzük puhára. Ha a hús megpuhult, öntsük hozzá mindkettőt.

  7. Öntsünk hozzá annyi hús- vagy csontlevest, hogy bőséges leves legyen. Forraljuk fel, és habarjuk be a liszttel elkevert tejföllel. Ízesítsük kaporral.

  8. Kevés tárkonyecettel vagy citromlével savanyítva tálaljuk.