Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Sült céklaleves

45-60 perc Nehézségi szint: Lelkes kezdőknek

A hűvös, őszi idő beköszöntével alapanyagainkat érdemes lecserélni idényzöldségekre. Az egyik klasszikus őszi-téli gyökérzöldség a cékla, aminek számos jótékony hatása van egészségünkre, ezen kívül igazán jólesik, hiszen jól átmelegíti a testünket és a lelkünket is. A cékla eredetileg a Földközi –tenger környékéről származik, a céklaleves pedig a Kelet-Európai zsidó közösség köreiben terjedt el leginkább a szláv területeken, innen pedig aztán az egész világon ismertté vált. Leginkább lengyel eredetűnek ismerjük, de egyébként az orosz és az ukrán konyhában is ismert.

Hozzávalók főre:

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a céklát meghámozzuk és 1,5-2 cm-es kockákra vágjuk. Sóval, borssal, rozmaringgal és a szerecsendióval fűszerezzük, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsiben elrendezzük és 25-30 perc alatt puhára sütjük.

  2. Közben egy lábasban olívaolajat hevítünk, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, kicsit megsózzuk, fedő alatt puhára főzzük, majd fedő nélkül megpirítjuk.

  3. Hozzáadjuk a megsült céklát, majd felöntjük annyi alaplével, amennyi pont ellepi, majd tovább főzzük, hogy a cékla puhuljon. Szükség esetén az alaplé pótolható.

  4. Az elkészült céklát botmixerrel pürésítjük, majd a levesből egy keveset kivéve habverővel elkeverjük a joghurttal, majd így visszaöntjük a leveshez és összekeverjük.

  5. A durvára vágott diót száraz serpenyőben enyhén addig pirítjuk, amíg illatozni kezd.

  6. Tálaláskor extra joghurtot és durvára tört pörkölt diót kínálunk mellé.