Nagyi grízes – almás pitéje
Mindenkinek van legalább egy olyan receptje, amely generációról generációra öröklődik és nagy becsben tart a család. Most egy ilyen hagyományos édességet hozok Nektek.
Elkészítés
-
A lisztet a zsírral, tejföllel és 3 egész tojással, cukorral sima tésztává gyúrunk és a hűtőben folpackkal lefedve pihentetjük 20 percig.
-
Elkészítjük a tölteléket. Az almákat megpucoljuk és lereszeljük nagy lyukú reszelőn.
-
Meglocsoljuk egy citrom levével a tölteléket, majd hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat.
-
Összeforgatjuk a búzadarával az almát. Ezért nem fog szétfolyni a töltelékünk majd a későbbiekben. Lassú tűzön egy serpenyőben kb. 5-10 perc alatt sűrű tölteléket főzünk belőle.
-
25x35 cm-es tepsit vékonyan kizsírozunk. A tésztát két egyenlő részre osztjuk és lisztezett deszkán két 25x35 cm-es lapot nyújtunk.
-
Feltekerjük a nyújtófára a tésztát és a tepsibe simítjuk.
-
Az összes tölteléket ráhalmozzuk a tésztára, eligazítjuk egy kanállal és a második lappal befedjük.
-
A felső tésztalapot kicsit megszurkáljuk villával, hogy a gőz szabadon távozhasson.
-
A tojássárgáját felverjük és ezzel kenjük meg a piténk tetejét. Közepes fokozaton körülbelül 30-35 percig sütjük. Aranybarna legyen a teteje.
-
Végül hagyjuk egy kicsit hűlni. Szebben vághatjuk, ha nem forró a tészta. Tálaláskor ízlés szerint megszórjuk.
-
BOLDOG KUKTA TIPP: Azoknak sem kell lemondani erről a hagyományos édességről, akik az egészséges életmód hívei. Most segítek Nektek, hogy mit és mire cseréljetek. Természetesen az ízében is módosulni fog a sütemény, de egy egészségesebb változat lesz a végeredmény. - Hagyományos BL55 búzaliszt helyett használjatok Graham lisztet. Ebben az esetben tészta gyúrásakor figyeljetek arra, hogy lehet, hogy még plusz tejfölre lesz szükség. - Porcukrot/ cukrot a receptben cseréljétek le eritritre. Viszont ha hasonló édességet szeretnétek, mint a cukorral, akkor emeljétek harmadával az eritrit mennyiségét (pl. 15 dkg cukor helyett használjatok 20 dkg eritritet). - A búzadara helyettesíthető tápióka liszttel.