Francia házi májpástétom – adalékanyag mentes házi finomság
A reggeli elmaradhatatlan része egy kis „kencefice” nálunk. Padlizsán krém, avokádós-túrós kence, zakuszka és a jól variálható, adalékanyag mentes francia májpástétom friss zöldséggel és puha házi kenyérrel. A mai recept azoknak kedvez akik ki szeretnének mozdulni „E”-k fogságából.
Elkészítés
-
A szalonnát felkockázzuk, a vöröshagymát megtisztítjuk és vékony karikákra vágjuk. Egy serpenyőben feltesszük pirítani először a szalonnát. Egy kis zsír olvadjon ki belőle, majd hozzáadjuk a megmosott májat és a felkarikázott hagymát.
-
Ekkor szórjuk meg őrölt fekete borssal, szerecsendióval, szárított tárkonnyal és locsoljuk meg a cognackal a májas keveréket. Így sütjük puhára folyamatos kevergetés mellett a májakat. Figyeljünk oda, hogy puha maradjon a máj, de félbevágva ne legyen már véres.
-
Ezután egy magas falú edénybe öntjük a serpenyő tartalmát.
-
Megsózzuk, mustárt és tejszínt adunk hozzá és egy botmixer segítségével sima, krémes állagúra turmixoljuk.
-
Utolsó lépésben egy pástétomos edénybe simítjuk a házi májkrémünket és egy kis olvasztott libazsírral kb. 0,5 cm vastag rétegben ráöntjük azt.
-
Hagyjuk megdermedni a zsírt rajta, így tovább eláll majd a pástétom a hűtőben.
-
BOLDOG KUKTA TIPP: Ahogyan fent is írtam igazán jól variálható ez a házi májpástétom. Piríthatunk bele gombát, keverhetünk bele aszalt áfonyát, karamellizálhatunk körtét bele vagy éppen egy kis kéksajttal is összekeverhetjük. Ha az alkoholt nem kedveljük vagy éppen gyermek is van a családban, akkor hagyjuk ki bátran. Friss vagy szárított fűszerekkel egy teljesen új ízvilágot hozhatunk létre. Használjunk kakukkfüvet, zsályát, bazsalikomot. Csak az ízlésünk szabhat határokat.