Mustban sült csülök
Magyarország legnagyobb borvidékének közepén élek, így ősszel mi sem természetesebb, hogy szőlővel és friss musttal főzök. A mustban sült csülköt minden évben elkészítem, nagy kedvencünk a sült-karamellizált bevonatú, vaj-puha és szaftos sertés csülök.
Elkészítés
-
A csülköt minden oldalát bőkezűen sózzuk, borsozzuk.
-
A szőlőszemeket leszedegetjük a fürtről és botmixerrel, vagy késes robotgépben pépesítjük, majd szitán átpasszírozva kinyerjük a mustot.
-
Egy fedeles, lehetőleg öntöttvas edénybe öntjük a mustot, beletesszük a csülköt és betoljuk a 180 Celsius-fokra előmelegített sütőbe.
-
Puhulásig lefedve sütjük. Ha szükséges, adunk hozzá kevés vizet. Időnként meglocsoljuk a csülköt a saját szaftjával.
-
Ha már puha, fedő nélkül, szaftjával gyakran locsolgatva pirosra sütjük, majd pár perc pihentetés után kedvenc köretünkkel, és salátával tálaljuk.
-
Tipp: sütéskor dobhatunk a csülök mellé hagymát, fokhagymát is.