Marcipános szilvás pite
A marcipán és a szilva nagyon jó íz-párosítás, pitébe sütve könnyű és finom őszi desszert lehet egy hétvégi ebédhez. A pitéket a klasszikus pitetészta helyett gyakran készítem bolti friss leveles tészta alappal. Van, hogy egy nagy, vagy több kisebb pitét sütök. Az alábbi recept egy 26 cm átmérőjű, vagy két 14 cm-es piteformához való.
Elkészítés
-
A leveles tésztával kibéleljük a piteformá(ka)t, a lelógó széleit körbevágjuk, majd 180 Celsius-fokos sütőben 12-15 percig vakon elősütjük a tésztát*
-
Elkészítjük a tölteléket: a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját habosra keverjük a vanília kivonattal, fahéjjal és lereszelt marcipánnal, majd óvatosan belekeverjük az egy csipet sóval kemény habbá felvert tojásfehérjét.
-
Az elősütött tésztára öntjük a tojásos marcipánmasszát, majd belehelyezzük a kimagozott, elfelezett szilvákat és megszórjuk az egészet szeletelt mandulával.
-
180 Celsius-fokos sütőben kb. 25-30 percig sütjük, illetve addig, míg a töltelék megszilárdul és kezdene pirulni.
-
Langyosan, magában, vagy fahéjas porcukorral megszórva, szeletelve tálaljuk.
-
*A vakon sütésre azért van szükség, hogy a vastag töltelékkel beborított tészta alja biztosan átsüljön. Ehhez a piteformába igazított nyers tésztára sütőpapírt teszünk, majd beleöntünk egy bögre lencsét, babot, vagy konyhafelszerelési boltokban kapható speciális kerámia sütőgolyókat. A piteformát betoljuk a 180 Celsius-fokos sütőbe és tésztától függően 12-20 percig vakon (azaz töltelék nélkül) elősütjük a tésztát. A vakon sütés után a babot/lencsét (amit csak erre a célra használunk), vagy sütőgolyót és a sütőpapírt eltávolítjuk, majd mehet bele a töltelék