Mákos guba aszaltszilva-kompóttal
Igazi magyaros étel a mákos guba, amit sehol máshol nem találunk. Most azonban egy újabb csavart hoztunk a finom édességet illetően: próbáltad már kompóttal? Ha van kedved és időd, a kiflik helyett süthetsz kis kalácsrudakat, és azt készítsd el gubának.
Elkészítés
-
A kifliket karikákra vágjuk, és pár percig nem túl forró sütőben (kb. 160 °C-on; gázsütőnél 3-as fokozat, légkeveréses sütőben 145 °C) szárítjuk. Közben a tejet felforraljuk, a vaníliás cukrot belekeverjük, a kiflire ráöntjük, és kb. 15 percig állni hagyjuk, a mákot a porcukorral összekeverjük.
-
A tejes kiflit vajjal kikent tűzálló tálba rétegezzük, rétegenként a cukros mákkal megszórjuk úgy, hogy a tetejére mák kerüljön.
-
200 °C-ra előmelegített sütőbe (gázsütőnél 6-os fokozat; légkeveréses sütőben 180 °C) toljuk, és a tetejét kb. 15 perc alatt megpirítjuk. Kissé felmelegített mézzel megcsorgatva tálaljuk.
-
A magozott aszalt szilvát egy kevés vízzel (cukor nélkül) feltesszük főni, a szegfűszeget és a fahéjat beleszórjuk. Melegen vagy hidegen a meleg mákos guba mellé kínáljuk.